Állat a lakásban, veszélyes lehet? - A Pécsma riportja Nyomtatás E-mail

A kutyának a kertben a helye! Tartják egyesek, míg mások az ágyukba is beengedik a négylábú kedvenceiket. Hogy ki melyik tábor mögé sorakozik fel, egyéni döntés kérdése. De mi van akkor, ha csemeténk kénytelen napokat eltölteni egy olyan rokonnál, ahol macska vagy kutya él a lakásban. Hisztéria vagy valós aggodalom, ha féltjük gyermekünket? Állatorvost és gyermekorvost is megkérdeztünk. Haszon Zsófia riportja  www.pecsma/abszolut-no/randi/allat-a-lakasban-veszelyes-lehet/


Petra egy hároméves kislány boldog anyukája. Jelenleg társasházban laknak, ám ha sikerül családi házba költözniük szeretnének egy aranyos házőrzőt. Szigorúan a ház falain kívül.

- Nagyon kényes vagyok a tisztaságra. Nem viselném el, ha akár egy kis testű kutya, pláne egy macska összejárná a lakást. Nem beszélve arról a rengeteg szőrről, amit egy négylábú elhullajt a kárpiton és a szőnyegen.

Petra anyósa nem így vélekedik erről, Irma néni kutyája az ágyba ugyan nem mászhat be, de a lakás összes többi részében otthon érzi magát. Minden szobába bejáratos.

Mártáék is hasonló helyzetben vannak. Az újdonsült anyuka édesanyja, Klára hatalmas macskarajongó, ezért rögtön két perzsa cicát is tart az 50 négyzetméteres panelban.

-Bár a saját édesanyámról van szó, nem tudom megérteni miért van arra szükség, hogy egy apró lakásban két macska is lakjon. Tele van fehér macskaszőrrel az egész lakás, és szerintem az állatok sem érzik jól magukat a négy fal között.

Petrát és Mártát azonban –  kisgyerekes anyukák lévén – nem a szőnyeg állapota és az ágynemű tisztasága aggasztja elsősorban, ők inkább attól tartanak, hogy a lakásban élő négylábú házi kedvenc veszélyforrás a gyermekeik számára.

 

- Az én szüleim pécsiek, így hétvégente sokszor náluk ebédelünk, plusz lassan az az idő is eljön, hogy Ádámot egy-egy éjszakára otthagynám, a macskák miatt azonban vannak kétségeim, hogy jó helyen lesz-e a fiam.

 

Dr. Pátri László, gyermekorvos három csoportba sorolta az állatokkal kapcsolatos veszélyforrásokat.

 

Balesetek, véletlen karmolások, harapások

Allergia

Különféle élő kórokozók

Az elsőt természetesen csak megfelelő körültekintéssel védhetjük ki. Az állat megvásárlása előtt tájékozódjunk a választott fajta tulajdonságairól és értsük meg, hogy a miénk, azaz a szülők felelőssége lesz az állattartás: a rendszeres orvosi vizsgálat, a higiénia, és a házi kedvenc igényeinek kielégítése. Ettől függetlenül véletlen balesetek, karmolások, harapások előfordulhatnak, de ha szakemberhez fordulunk, akkor nagy baj nem történhet.

 

A második problémakör már kevésbé egyszerű. Való igaz, hogy az állatszőr allergizáló tényező lehet, főleg, ha a gyerek sokat van összezárva a házi kedvencekkel. Amennyiben a kicsi még hajlamos is a betegségre, úgy megnő az allergia kockázata. Mindenesetre, ha szénanáthát, esetleg kiütéseket tapasztalnánk csemeténken, mindenképpen forduljunk orvoshoz, és végeztessünk allergia tesztet.

 

A harmadik csoportba tartoznak azok a baktériumok és férgek, amik az állat bundáján, vagy szervezetében megtalálhatóak. Ilyenek lehetnek például a kullancsok, bolhák, atkák és a bélférgek. Ezek közül több emberre is veszélyes lehet, a bolha megcsípheti a kicsit, esetleg gombás fertőzéseket kaphat el a macskától vagy a kutyától. Ám, a gyermekorvos szerint ha megfelelő körülmények között tartjuk a kedvenceket, ez a veszély is minimálisra csökkenthető.

 

A gyakori kézmosás nem felesleges és egyáltalán nem túlzás, inkább nagyon fontos és szükséges elővigyázatosság. Az állatok nyála ugyanis sok baktériumot hordozhat.

 

Plusz tanács:

Ha egy közeli rokonunk macskát tart, és a kisgyermekkel sokat tartózkodunk náluk, mindenképpen hívjuk fel a gazdi figyelmét az oltások fontosságára. A cicáknak ugyanis nem kötelező beadatni a veszettség elleni védőoltást.

 

 

A homokozó sokkal veszélyesebb

Dr. Hartung István, állatorvos azt mondja, valóban elkaphatunk fertőzéseket vagy parazitákat háziállatainktól, de ahogy dr. Pátri László, úgy ő is a szakszerű állattartásban látja a megoldást.

A legfontosabb teendők, ha a kedvenc a lakásban él

Rendszeres állatorvosi vizsgálat

A szükséges oltások megléte

Negyedévenkénti féreg és havi kullancs és bolhairtás

A kutya, macska heti, kétheti megfürdetése

Séta után az állat mancsának megtisztítása, hiszen mi sem mászkálunk cipőben a lakásban

Összességében egy “jól” tartott házi kedvenc sokkal kevésbé veszélyes, mint a köztéri homokozó a játszótéren – teszi hozzá az állatorvos.

Állatszőr mindenhol

Sok minden más mellett az állatok elhulló szőre is aggasztó lehet a kisgyerekes szülők számára. Macskák esetében ez különösen látványos, gyakran  még a tiszta ruhán is találkozhatunk velük.

- A félelem némiképpen indokolt, hiszen az állat tisztálkodása során felvihet különféle parazitákat a bundájára. Ám itt is a megfelelő higiénián van a hangsúly. Ha hetente, kéthetente állatoknak való samponnal megfürdetjük a négylábút, akkor minimálisra csökkenthetjük a veszélyforrást – mondja dr. Hartun István.

Ám a rendszeres kézmosás még ebben az esetben is nagyon fontos.

Ne étkezzünk egy légtérben!

Az állatorvos azt tanácsolja, ha mód van rá, tartsuk távol a konyhától a háziállatokat, különösen a nagy testű kutyákat és a macskákat. Amennyiben erre valamiért nincs lehetőség, akkor főzés előtt mindenképpen fertőtlenítsük a felületeket és az eszközöket.

Szerző: Haszon Zsófia

Hozzászólások

 

Rendelési idő:

Hétfő, szerda péntek

7:30-11:30.

Kedd, csütörtök

14:00-16.00.

Csecsemő tanácsadás

Kedd:11:00-13.00.

Prevenciós rendelés:

Csütörtök: 12.00-14:00

Elérhetőség

Telefon rendelési időben:

72/529-881

20/6198449

Telefon Rendelési időn túl:

20/916-7800

Email: pala.gyere@gmail.com


© Dr. Pátri László
csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvos,
házi gyermekorvos,
a Pécsi Tudományegyetem oktató családorvosa

Házi gyermekorvosi rendelő
7633 Pécs, Kőrösi Csoma S. u. 1/1.
E-mail: pala.gyere@gmail.com